Author: admin

Во едно, од сегашна перспектива измислено „наше време“, меѓу нас, тинејџерите, кога некој ќе го претставеше својот план за освојување на светот, често ќе се најдеше некој од страна, зајадливо да го спушти на земја со едноставна фраза: абе фати книга и учи таму!...

ако книгата да се приближи до децата, на кои современите технологии и социјалните медиуми постојано им го одвлекуваат вниманието, беше едно од прашањата на кои се обиде да одговори првиот фестивал за литература за деца „Да читаш е кул“, кој од 15 до 17 септември...

Драги читатели, Во следните денови ќе ви ги претставиме најдобрите творби на нашиот литературен и ликовен натпревар и нивните автори. Запознајте го Андреј: Јас сум Андреј Белешков. Имам 11 год. и учам во ООУ „Петар Поп Арсов“ во V 1 одд. под водство на класниот раководител, професорката Мимоза...

Запознајте го и Јане: „Јас се викам Јане Божиновски и учам во ООУ „Петар Поп Арсов“. Имам 10 години и сум петто одделение. Освен тоа што сакам математика, многу сакам и да цртам, така што голем дел од слободното време го поминувам во цртање. Како помал, многу...

Запознајте ја Илијана, една од добитниците на литературниот натпревар: Моето име е Илијана Гоциева. Учам во ООУ ,,Коле Канински“ во Битола и сум VI одделение. Имам учествувано во повеќе драмски претстави, различни проекти и натпревари. Мојата најголема љубов се книгите, а исто така уживам во пишувањето...

Ви го претставуваме Георги: Јас сум Георги Стојаноски. Јас многу сакам да читам книги. Мене омилен предмет ми е физичко. Јас кога ќе пораснам сакам да бидам ветеринар бидејќи ги обожавам животните. Моето омилено животно е куче. Кога ќе станам ветеринар ќе имам моја сопствена амбуланта....

Единствената песничка што доби награда е на Томе: Јас сум Томе Лисичков ученик во 5-то одделение. Одличен ученик, го сакам училиштето, сакам да учам и да стекнувам нови знаења и редовно си ги извршувам обврските. Во слободното време одам на Бреин о Браин, тренирам кошарка во...