ФЕСТИВАЛ: СИТЕ КНИГИ СЕ ВАЖНИ

Во три различни периоди, во Тирана (Албанија), во Неапол/Камподимеле/Формија (Италија) и во Скопје (Македонија) за првпат ќе се одржи голем настан со овие три земји во фокус, имено детски фестивал. Овој период ќе биде кулминација на проектот. Фестивалот особено ќе биде насочен кон: транснационална мобилност, поттикнување на публиката, но ќе создаде можности за децата и за младите, дури и за нивните родители, да споделат искуства од низа различни уметнички форми и стилови, ќе воведе нови промотивни програми.

Фестивалот ќе опфати десетина настани (работилници, тркалезни маси, средби со писатели, креативни лаборатории, читачки, актерски и сликарски ќошиња итн.), вклучувајќи повеќе од 100 уметници и илјадници деца и млади луѓе.

Dear readers of today and tomorrow,

From 15th till 17th September Tabernakul Publishing will be organizing the children’s literature festival Reading is cool! The festival is one of the activities of Readers of the Future, a project we are executing with our partners Dituria Publishing from Albania and Arcipelago Onlus Agency from Italy, with the support of Creative Europe Programme of the European Union.

The festival itself is aimed to celebrate books and visuals arts.

Having in mind the importance of children’s books, we invited distinguished professionals from Macedonia, Albania and Italy to participate in this festival. Among them are children’s authors, illustrators whose works have been published in foreign editions, psychologists, university professors of literature and anthropology, translators, editors, publishers, who will not only discuss their professional experience, but will, also, speak as passionate readers.

An expert discussion is foreseen regarding the promotion of reading, encouraging the love towards books, the importance of adequate titles in the school curriculum, the significance of suitable illustrations, but … read more>>

Baner-001
Ftesa festivali
Pamflet---sep17-001
Pamflet---sep17-002
Pamflet-v01-001
Pamflet-v01-002
 • Првиот ден од фестивалот преку работилницата на тема „Митско родословие: мито-бајковни средби со старословенските богови“ професорката и писателка Др.Нина Анастасова-Шкрињариќ успеа да предизвика голем интерес кај младата публика со...

 • Во едно, од сегашна перспектива измислено „наше време“, меѓу нас, тинејџерите, кога некој ќе го претставеше својот план за освојување на светот, често ќе се најдеше некој од страна, зајадливо да го спушти на земја со едноставна фраза: абе фати книга и учи таму!...

 • Отворање на Фестивалот за литература за деца „Читателите од иднината“: Да читаш е кул! со присуство на гостите, писателите, уредниците, илустраторите од Италија и Албанија, домашните автори и голем број ученици од скопските училишта. ...

 • Трибината – Сите книги се важни и: Читај многу, повеќе и уште повеќе! продолжи со излагањето на писателот Ванчо Полазаревски на тема „Како се трпат роднините: таблетот и книгата“. Втора сесија: Различни а сепак исти. ...

 • каталог и програма - да читаш е cool -ТабернаCool!...

 • ликовен Каталог - да читаш е cool -ТабернаCool!...

 • Вториот ден фестивалот продолжи со трибината наречена „Сите книги се важни“. Фестивалот го поздравиј претставниците на трите партнери во проектот: г-ѓа Марија Имери од издавачката куќа Дитуријаод Албанија, носител на Проектот, г-ѓа Ангела ...

 • Познатиот македонски актер Игор Ангелов имаше улога на домаќин и модератор на фестивалот “Да читаш е кул“. Андреј и Ања изведоа куса претстава базирана на позната книга „Буквар на детски права“ од славниот српски писател Љубивое Ршумовиќ ...

 • ЛИТЕРАТУРА ЗА ДЕЦА Фестивалот „Да читаш е кул“ ќе се одржи во „Мала станица“ Во организација на издавачката куќа „Табернакул“ од Скопје од 15 до 17 септември во „Мала станица“ ...

 • Програмата продолжи со точка замислена како Читанка со Игор Ангелов, настанот предизвика голем интерес на децата. Познатиот актер имаше покрај себе поголем број книги за деца меѓу другите и 13 Сказни од Лајлонија од Лешек Колаковски,...

 • ако книгата да се приближи до децата, на кои современите технологии и социјалните медиуми постојано им го одвлекуваат вниманието, беше едно од прашањата на кои се обиде да одговори првиот фестивал за литература за деца „Да читаш е кул“, кој од 15 до 17 септември се одржа во...

 • Работилницата „Од буква и збор до илустриран одговор“ на познатиот италијански стрип цртач Франческо Гуерини. Високо професионален, речиси краток курс по цртање комични стрипови. Во своето излагање со многу внимание и со стил податлив за ...

 • На третиот фестивалски ден, по кусата школа за цртање комичен стрип од страна на италијанскиот стрип автор Франческо Гуерини, пред младата публика, во рамките на работилницата “Од буква и збор до илустриран одговор“ се престави нашиот најпознат стрип автор, илустратор на многубројни книги, ...

 • Третата сесија продолжи со излагањето на особено плодниот автор за деца од Албанија Пандели Кочи насловено „Албанската литература за деца и нејзините читатели“ а италијанскиот писател и преведувач Уго Кундари од Италија зборуваше...

 • Работилница со Ванчо Полазаревски, „Чичкото што садеше лоши зборови“ за важноста на читањето на се околу нас како една огромна џиновска отворена книга податлива за читање. Заедно со децата е „напишана“ приказна за лошиот чичко што...