Последна конференција за проектот „Readers of the Future“ на 11.06.2018 година

На 11.06.2018 година во Тирана беше организирана последна конференција за проектот „Readers of the Future“ со учество на македонските и италијанските партнери, издавачи, библиотекари, културни и едукативни предавачи, новинари, претставници од образовни и културни институции итн. На самата прес конференција, која на големо се промовираше во медиумите, беа дискутирани некои од заклучоците за проектот „Readers of the Future“. Голем број на говорници, по упатувањето честитки до организаторите на овој проект, ја изразија потребата за развој на програми за промоција на читањето кај децата уште од рана возраст како инвестиција во иднината; овој проект како пример треба да не охрабри да продолжиме да работиме во иста насока и да создаваме најдобри политики за да ги привлечеме децата поблиску до книгите и во нив да внесеме љубов за читање. По конференцијата следуваше оваа програма:

Петрит Имери, директор на проектот, „Децата и читањето: страст што треба да се негува! Резултати од проектот „Readers of the Future“.

Клемент Зораќи, куратор на патувачката изложба, Книгите и цртањето го збогатуваат светот на децата.

Мариано Пелегрино, претставник од италијанскиот партнер, Резултати од проектот „Readers of the Future“ во Италија.

Куштрим Арифи, претставник на партнерот од Македонија, Учење едни од други: искуство научено од проектот за читање во Македонија.

Лили Сула, Универзитет на Тирана, Задоволството од читањето кај студентите и завршената работа од училиштата.

Ермир Ника, Министерство за култура, Иницијативи за читање – дел од работата на сите културни институции.

Панедели Кочи, писател, Промовирање на литературата, авторите и преведувачите за деца

 

Носител на проектот: Издавачка куќа ДИТУРИА, Тирана, Албанија

Партнер: Асоцијазоне Агенција Арчипелаго, Наполи, Италија

Партнер: Арбериа Десигн, Тетово, Македонија.