Competitions in schools

With the pupils of secondary schools in various cities of each region, in the months from February to April 2017, were organised creativity competitions: in literature and painting.

The purpose of the competition was to promote creativity, the desire to write stories, to arise the imagination, to make children protagonists of the literary creation, but also to help them find another opportunity where children express themselves about their rights to learn and read.

Në muajt shkurt-prill, 2017, në  disa qytete të ndryshme të Shqipërisë, Italisë dhe Maqedonisë u organizuan konkurse krijuese në letërsi dhe në pikturë.

Në këto konkurse morën pjesë mijëra nxënës, të shkollave nëntëvjeçare, në të gjithë Shqiperinë (rreth 110 shkolla, nga Veriu në Jug), falë edhe bashkëpunimit të ngushtë me Ministrinë e Arsimit, Rinisë dhe Sporteve.

Për muaj me radhë, fëmijët u bënë protagonistë të krijimit artistik me ese dhe vizatime, duke treguar se duhet vetëm pak për të nxitur kreativitetin e tyre artistik… Ata sollën krijime interesante, të mrekullueshme dhe shpesh të papritura, për bukurinë, gjerësinë e mendimit dhe emocionet që përcjellin. Temat e dhëna kishin në fokus dashurinë per librin. Nxënësit u ftuan të shkruajnë një ese, tregim, vjershë… vizatim a ilustrim libri rreth këtyre tri temave: I DASHUR AUTOR, ÇFARË ËSHTË ANA FRANKU PËR MUA! dhe JAM EUROPIAN NË SHQIPËRI DHE SHQIPTAR NË EUROPË: SFIDË APO TENDENCË?

Krijimet kaluan në disa faza seleksionimi: së pari, nga mësuesit e letërsisë dhe më pas nga një juri profesionistësh, e drejtuar nga z. Pandeli Koci, kryetar, dhe e përbërë nga znj. Erida Koleci, znj. Adriatike Lami, znj. Lindita Isufi dhe z. Klement Zoraqi, anëtarë, që nuk e patën të lehtë vlerësimin, për shkak të numrit të madh të krijimeve, por edhe cilësisë së lartë të disave prej tyre.
Pas disa mbledhjeve dhe diskutimeve të gjalla, juria vendosi të japë një çmim të parë, dy çmime të dyta dhe tri çmime të treta. Nuk mund të mos vlerësonim krijime që përndryshe mund të kalonin, pa u përmendur. Në gjininë e vizatimit, ilustrimit, u dhanë tri çmime.

Shumë herë pyesim, lexojmë ose shkruajmë për të sjellë argumente pse femijët duhen të lexojnë. Duke i shkruar Rowlingut, shkrimtares së Harry Potterit, një nxënëse e Gjimnazit “Raqi Qirinxhi” në Korçë, na jep të gjithëve një përgjigje të bukur…
“….Faleminderit që nuk më lejuat të humbas shpresën. Faleminderit që më dhatë mundësinë të jem fëmijë me zemër. Faleminderit që më frymëzuat. E së fundi, faleminderit që e mbajtët magjinë gjallë. Ju keni provuar se dashuria me të vërtetë triumfon mbi gjithçka dhe se e mira e mposht të keqen. Ju i dhatë vetëbesimin fëmijëve që ndihen të përjashtuar nga shoqëria të jenë vetvetja. Ju keni ngjallur imagjinatën si tek fëmijët, ashtu edhe tek të rriturit.
Faleminderit që më ndihmuat të jem… unë. “Lumturia mund të gjendet edhe në kohët më të errëta, në qoftë se thjesht kujtohesh të ndezësh dritën.”
Me dashurinë dhe sinqeritetin më të thellë, Gloria Tërpini.
P.S: Ende nuk e kam marrë veten pas vdekjes së Siriusit…”

Në një ilustrim të bukur, për temën “Jam europian në Shqipëri dhe shqiptar në Europë: Sfidë apo tendencë?” nxënësi Leonard Prendi, nga shkolla Rogacionistet, Lezhë, shkruan se: “Me sytë nga Europa, dhe me duart kryq, nuk e arrijmë kurrë synimin tonë”.  Ide e bukur, apo jo?

konkurs

Rules of participation in the National Competition in Literature and Painting

Project “Readers of the Future”

This competition in literature and painting is a contribution in education and reading. Hundreds of pupils that will participate in competition will express their talent, their creative spirit and will be encouraged to read more.

 1. The competition starts on 20th February and closes on 31st March. after this phase starts the final selection from a Jury of specialists. The winners will be announced on 20th April.
 2. Participation in the first edition of the National Competition in Literature and Painting of the project “Readers of the Future” is opened for pupils of secondary schools and high school students of first grade, for the age group 11-17 years old.
 3. Topics of competition:
 • Dear author: write a letter to the author of a book that has impressed you: what have you learned through it, do you like the author solution, how do you like the book to end; in the future, if you like writing, who will be the model of your writer, why do you like his/her book, etc. Accompany with your paintings if you would want.
 • What is Anne Frank for me! In her diary Anne Frank has written: ” “It’s really a wonder that I haven’t dropped all my ideals, because they seem so absurd and impossible to carry out. Yet I keep them, because in spite of everything… Because I don’t think of all the misery, but of the beauty that still remains.”
 • I am a European in Albanian and Albanian in Europe: a challenge or tendency? This competition offers possibilities not only to discover the literary talent, but also to ask yourself how you will face the challenges of the future, starting from the opportunity to be a citizen of Europe, while you come from a small country that still aspire to become part of Europe.
 1. Each participant chooses the topic he/she would like, which can be developed as a story/poetry/drawing/essay/video/ Creation in prose should be 2 to 3 pages long. One poetry should have at least 5 stanzas. A video should be at least 3 minutes.
 2. Each participant can participate only with one creation. The responsible teacher for the competition in schools will send the 5-10 creations, in the address: [email protected], within 31st March 2017.
 3. Accompanying e-mail of the selected creations should contain the following information: data of the pupil (name and surname, date of birth, grade), data of the school (name, complete address, phone, e-mail) data of the responsible teacher (name and surname, phone, e-mail).
 4. Competition will have three winners, which will be announced in a literary event on 20th April and the 15 best creations will be published, alongside the creations of Italian and Macedonian peers, in an e-book in three languages Albanian, Macedonian, Italian. The selected works in painting will be displayed in various activities of each partners of the project.
 5. Winners of the first places will be given as present a set of literary books, and the schools will be awarded with a special prize.

Good luck!

Among the students of secondary schools in various cities of each region, in the months from February to April 2017, competitions of creativity are organized: literature and painting.

The aim of the competition: to promote creativity, the desire to write stories, develop the imagination, to make children protagonists of literary creation, but also to help them find another opportunity to express their rights to learn and read and It has been realized.

konkurs

THOUSAND REASONS TO READ AND +

Ideas for the promotion of reading

Focus: fairy tales and myths

A slogan, a commercial and a drawing to infect the love for books and reading.

– To stimulate in children and teens reflection on the relationship they have with reading, the book, the emotions;
– Enhancing the role that schools and libraries play for years to spread among young people the value of books and reading.
Focus of the project: Fairy tales, myths and popular legends
Pupils aged 6 to 14 years of schools of the Campania Region.

From February to April, creative literary and art competitions will be organized with high school students in different cities in each region. The purpose of the competitions will be: to encourage creativity, the desire to write short stories, increase imagination, children to be protagonists in the creation of literature, but also to help them find new opportunities to express themselves regarding the right to study and to read.

konkurs

PROJECT: READERS OF THE FUTURE

OPEN CALL FOR A LITERARY AND DRAWING COMPETITION

PUBLISHING HOUSE TABERNAKUL, MACEDONIA

Topic for pupils grades 2 to 5:

In the world of tales: a day with my favorite hero of my favorite tale

We expect pupils to choose their favorite tales and heroes and to join their adventures in a way that they will illustrate via a poem, a short story or a drawing the most exciting moment of the tale they chose.
If pupils opt to write a poem it should have at least three stanzas.
The short story should be 1-2 pages long.

Topic for students grades 5 to 9:

Little Red Riding Hood from our street met the Wolf on Twitter/Facebook

We expect of students to create a contemporary version of some tale, transferring the event and the hero in actual, contemporary conditions.
Stories 2-3 pages will be considered.
The best written works will be published in an e-book, while the best drawings will be displayed at events organized within the project Readers of the Future.
All pupils/students from all primary schools in the Republic of Macedonia are eligible to apply.

 • I am Eva Gruevska, fourth grade. Our class has 28 children. We hang around, make arrangements, we play and borrow each other’s books. Each day we all have a different book ...

 • My name is Andrej Beleshkov. I am 11 years old and go to Petar Pop Arsov elementary school in Skopje, 5th grade in the class of Mrs. Mimoza Dragutinovska....

 • My name is Georgi Stojanoski. I am very fond of reading books. My favorite school subject is sport. When I grow up, I would like to become a vet, since I adore animals. ...

 • My name is Ilijana Gocieva. I am sixth grade in Kole Kaninski, Bitola. I have participated in many theater plays, various projects and competitions. ...

 • My name is Jane Bozhinovski. I am 10 and go to 5th grade. Besides math, I also love drawing, so that it is how I spend my free time. When I was younger I used to draw planets ...

 • My name is Nena Bislimoski and I am third grade. I enjoy music and love the art. I go to ballet classes and wish to become a successful ballerina. ...

 • My name is Tome Lisichkov and I go to 5th grade. I am an excellent student, I love school, I love learning and acquiring knowledge and fulfilling my duties. ...